Haber Detay

<b><u>YETİŞTİRME VE EŞLEŞTİRME</u></b><br>
4 Kasım

YETİŞTİRME VE EŞLEŞTİRME

EŞLEŞMELER :

Güvercinlerinizi eşleştirmek çok önemli bir adımdır. Şimdi büyük kararı siz vereceksiniz.

Kim Kiminle gidiyor. Gerçek bir meraklının nitelikleri, güvercin yarışına başlamaya karar verdiği andan itibaren kendini gösterir. Üremeye dikkat. Yarış, önem açısından ikincil hale gelmeli ve yalnızca yetiştiriciye üreme çiftlerini seçerken doğru yolu seçip seçmediğini gösteren bir test işlevi görmelidir.

Erkek ile dişiyi eşleştirirken, aynı türden belli benzerliklere sahip iki kuşu bir araya getiriyoruz, kesin diyorum çünkü aralarında farklılıklar var ve oldukça az. Bu çiftin yavruları hem ebeveynlerinden hem de birbirlerinden farklıdır. Birinci sınıf hayvandan yetiştiriyorsak, yavruların uçma kabiliyeti, fizik ve genel yarış nitelikleri bakımından onları geçmese de ebeveynlerine uymasını bekleriz. Bu nedenle amacımız, tüm kariyerimiz boyunca her biri en iyi damızlık ve en iyi yarışçıları üretmektir. Ve her yıl bunu yapmaktır. Damızlıklarınzı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır:

1) Güvercinleriniz %100 sağlıklı OLMALIDIR.

2) Solucanlara karşı tedavi, Eşleştirmeden 5 hafta önce ve eşleştirmeden 3 hafta önce, onlara PMV AŞISI uygulayacaksınız.

3) Kuşlarınızı eşleştirmeden 2-3 gün önce her bireyden numuneler test için veterinere götürülmelidir.

Veteriner size tüm netliği verirse, eşleştirme süreci başlayabilir, veteriner bir şey tespit ederse, önce veterinerin tedavi tavsiyesine göre tedavi etmeniz gerekir. Damızlıklarınızı kendi kümesinizden seçerseniz, bunun güvercin olması ZORUNLUDUR. Olgunluğa eriştikten sonra en az iki yıl üst üste en iyi sonuçlar alınmalı. Damızlık satın almaya karar verirseniz, bunların ya zaten şampiyon yetiştirmiş kanıtlanmış damızlıklar olması ya da olgunluğa eriştikten sonra en az iki yıl üst üste şampiyonlarla yarışmaları gerekir ve bu çok sağlıklı ve dolu olmalıdır.

Çok iyi bir güvercinin her zaman çok iyi bir damızlık olmadığını bilmeniz gerekecek, bu yüzden hayal kırıklığına uğramayın ve ilk kez doğru çifti eşleştirmediğiniz için ondan kurtulun. Deneyebileceğiniz şeyler var şampiyonlarınızdan en iyi şekilde yararlanma şansınızı artırmak için.

Kümesinizde yeni kuşlar getirmeye karar verirken zaman ayırın ve ödevinizi iyi yapın, performanslarını yakından kontrol edin, mümkünse ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabalarının performanslarını da kontrol edin. Damızlık ve yarışçı olarak en iyi sonuçları olan aileler ilk önceliğiniz olmalıdır. Bu yetiştiricilerin size her yıl / her çiftte yaklaşık 10 yavru üretebileceğini göz önünde bulundurun. Damızlıklarınızı yavru yetiştirmek için değil yumurta üretmek için kullanmalısınız, yavruları yetiştirmek başkasının işi olmalı ve bunlar koruyucu aile olacaktır. Yetiştirme görevi olan bu çiftlerin 5 yaşından büyük olmaması gerekir, çünkü güvercinler yaşlandıkça yavrularını hayatlarının ilk haftasında besledikleri kaliteli (anne) sütü daha az salgılarlar. Kuşlar yaşlandıkça daha az kaliteli süt üretecekler ve bu da yavruların gelişimine yansıyacaktır. Yetiştirilecek her bir koruyucu çift başına 1 yavru dağıtılmasını şiddetle tavsiye ederim, bu şekilde dünyadaki tüm ilgiyi ona verebilirler ve yetiştirme sürecinde yorulmazlar, Yavru mükemmel bir şekilde gelişecektir. Her iki ebeveynden de tüm dikkati alarak büyür.

Bir yerden yeni damızlık kuş satın aldıysanız veya almayı planlıyorsanız, bu kuşlar hakkında olabildiğince fazla bilgi edinmek iyi olur: yarışçılar olarak sonuçlar, yetiştiriciler, ebeveynler ve büyükanne ve büyükbabalar olarak sonuçlar, yukarıda belirtildiği gibi yarışçılar ve damızlıklar olarak sonuçlar. 3 yıl içinde kuşlarınızdan ne beklediğinize göre öncelikler belirleyin ve hangi yolu seçeceğinize karar verin. Miktar değil, kalite her zaman bir numaralı öncelik olmalıdır.

Kümesinizin boyutunu ve kaç çiftin barındırılabileceğini unutmayın.

Tek bir damızlık çifti için ihtiyacınız olacak 2 metreküp yani 1 metre derinlik /1 metre genişlik /2 metre yükseklik. Bir çift damızlık için optimum alan 2 metre derinliğinde, 2 metre yüksekliğinde ve 1,50 metre genişliğinde olmalıdır, böyle bir bölmede çiftin bolca alanı olacaktır ve en önemlisi gençlerin kendilerine ait olup olmadığı şüphesi ortadan kalkacaktır. Damızlık hayvanlarınızı her bir çift için mevcut olan bölmelere ayırmanızı ve tüm damızlık stoğu tek bir büyük bölmeye getirmemenizi her zaman tavsiye edeceğim, bunun nedeni, eğer çok iyi bir damızlık kuşunuz olduğunu biliyorsanız, bundan emin olmanız gerekecek. Diğer kuşların çiftleşme sürecine müdahale etme olasılığı tamamen ortadan kaldırılır ve yavruları bir başkasına değil onlara aittir, ayrıca diğer kuşlar erkek ve dişi tekrar tekrar çiftleşme sürecine müdahale ederse, bu da yavruların onlara ait olduğu bilinecek. Kümeslerde bu durum her zaman kaçınmanız gerekir. Çünkü döllenmemiş yumurtalarla sonuçlanacaktır.

DAMIZLIK KUŞLARI NE ZAMAN EŞLEŞTİRMELİYİZ ?

İlk faktör, kümesinizdeki sıcaklıktır, bu, eşleştirmelere kendi isteğinize ve kendi hızınıza göre devam etmenize izin vermelidir. Dikkat etmeniz gereken bir sonraki faktör, yeni yüzüklerin ne zaman satışa sunulacağı ve bu bilgiler size üye olduğunuz dernekten temin edebilirsiniz. Bu yüzükler normalde aralık sonu veya ocak başında bulunur. Elde edilen bu bilgilerle damızlık kuşlarınızı eşleştirmeye ne zaman başlayabileceğinizi kolayca hesaplayabilirsiniz ve aşağıda size bir örnek vereceğim.

Diyelim ki yeni yüzükler 1 Ocak'ta satışa çıkacak, bu da damızlık kuşlarınızı bu şekilde eşleştirmeniz gerektiği anlamına geliyor, böylece 1 Ocak'ta 5-6 günlük yavru kuşlara sahip olabilirsiniz ki bu ayrıntılı olarak bir şey gibi görünecek. Şöyle: 10 gün yumurtlama için, 18 gün yumurtadan çıkma için, yumurtadan çıktıktan 5-6 gün sonra ve bu size yavru kuşlarınızın yüzük takılmaya hazır hale gelmesi için toplam 34 gün verecektir, yani eşlemenizi eşleştirmeniz gerekecektir. 26-27 Kasım'da damızlıklar eşlenir. Genel bir kural olarak, yeni yüzükler satışa sunulmadan 34 gün önce damızlık kuşlarınızı eşleştirmeniz gerekir. Şimdiye kadar anlatılan her şey, eğer besi kuşları birbirleriyle eşleşmede sorun yaşamıyorsa, güzel ve düzgün çalışmalıdır, ancak daha önce hiç eş almamış yeni damızlık kuşlarınızı eşe attığınızda ne olacak ve ne olacak?

Tüm damızlıkları aynı kümeste tutmak zorunda mısın? İşte baş ağrısı ve sorunlardan kaçınmak için yapmanız gerekenler. Dişileri erkeklerle tanıştırmadan önce, erkeklerin folluklarına alışmalarını sağlamanız gerekir, aksi takdirde dişilerin kafasına, gözlerine ve boyunlarına, dişilerin yerinden oynamaması nedeniyle çok fazla zarar görürsünüz. Bu, dişileri üreme bölümünde bir hafta kendi başlarına bırakarak ve kutuları seçip yerleştirmelerine izin vererek iki şekilde kolayca yapılabilir, ya da çiftlerinizin daha hızlı eşleştiğini görmek konusunda gerçekten hevesliyseniz, onları ayırmanız gerekecektir. Erkeler ve dişileri aynı kutunun üzerine tel veya şeffaf camla birbirlerini görebilecekleri ancak birbirine dokunamayacakları şekilde yerleştirin. Bazı çiftler hemen alışırken, diğerlerinin birbirlerine ilgi göstermeleri birkaç gün alacaktır. Ertesi gün birbirlerine ilgi gösterdikleri anda, çiftleşmeye başlayabilmeleri için aralarındaki engeli kaldırabilirsiniz.

Bu süre boyunca üreme kutuları önden kilitlenecek ve kuşlar çift oluşturulduktan sonra bile kutularının içinde beslenecektir. İki gün sonra çiftlerin önünü çıkararak kutuları tek seferde sadece birer tane bırakabilirsiniz. Diğer çiftler kutularının içinde kilitli kalırken çiftin yere inmesine izin verin. Yeni oluşan çiftin kutuya girip çıkması için bir saat bekletin ve yuva kutularını bulduklarından emin olun. Kolaylıkla, bundan sonra onları tekrar kutularına kilitleyecek ve başka bir çiftin yuva kutusundan çıkmasına izin vereceksiniz. Bunu zaten oluşturulmuş tüm çiftlerle yapmanız gerekecek. Bu alıştırma sizin tarafınızdan biraz zaman alacaktır, ancak buradaki fikir, yeni oluşan her çiftin, başkalarını çift yuva kutusuna almakla ilgilenmeden, yuvalarını kolaylıkla bulmasını sağlamanız gerektiğidir. Bir sürü kavga ve kırık yumurta, tüm bu kuşlardan sonra kümesinizin geleceğini üretiyor ve sizin tarafınızdan büyük dikkat ve özen gösterilmesini tavsiye ederim. Bu alıştırmayı yaptıktan 2 - 3 gün sonra follukların önü tüm çiftlerden çıkarılabilir ve folluklara serbestçe girip çıkabilirler. Bir çift, çift olarak yerleştiği andan itibaren, farklı bir kümeste koruyucu ebeveynleri aynı gün içinde eşleştireceksiniz, ancak yetiştiriciler ve koruyucular arasında eşleştirme tarihi olarak 1-2 gün önce veya sonra varsa sorun olmaz. , her bir damızlık çifti için iki çift koruyucu ebeveyne ihtiyacınız olacağını unutmayın. İşlerini daha da kolaylaştırmak ve daha az stresli hale getirmek için, her bir çift için, birbirlerinden uzaklaşmaya başlamamaları ve kavga etmemeleri için folluk malzemeleri sağlanmalıdır. Zaman hızla geçecek ve 7-10 gün sonra dişi genellikle öğleden sonra saat 17.00'den sonra ilk yumurtayı yumurtlayacak ve anne babaların ilk yumurtaya fazla önem vermemeleri sizi şaşırtmamalı. İlk yumurta yumurtlamışsa, diyelim ki pazartesi, ikincisini çarşamba günü yumurtlayacak ve bu günden itibaren, her iki ebeveyn de sırayla yumurtaya yatacak. Dişiler ertesi gün 17.00 - 10.00 ve erkekler 10.00 - aynı gün 17:00 gibi.

Şimdi, bunun için hazırlanmış 1 çift damızlık ve iki çift koruyucu ebeveyniniz olacağını unutmayın. Damızlık dişinin ilk yumurtayı bıraktığı tarihten 10 gün sonra damızlıklardan yumurtaları alıp 1 çift koruyucu ebeveynin altına yerleştirilecek ve damızlık yumurtalarını altına koyduğunuz koruyucu aile yumurtalarını atacaksınız. Böylece şimdi yumurtası olmayan üreme çiftine sahip olacaksınız, ilk koruyucu ebeveynler üreme çifti yumurtalarıyla eşleşir.

Altında ve ikinci koruyucu ebeveynler, kuluçka gününe kadar kendi yumurtalarına sahip olacaklar. Herhalde şu ana kadar söylediklerimi takip ettiniz yumurtadan çıkma gününde yapmanız gereken tek şey koruyucu aileden kendi yavrularını atarak koruyucu aile 2'nin altına yerleştirmek. Her bir koruyucu ebeveynin altına 1 yumurta yerleştirme hatasına düşmeyin, Eğer kuluçka günü yetiştiriciler ve koruyucular arasında tam olarak uyuşuyorsa, sabahları çıkıp her bir koruyucu çiftin altında hangisinin yetiştiriciye ait olduğunu bilmeden iki yavru görebilirsiniz, yani yukarıda söylediklerime sadık kalırsan gayet iyi yapacaksın, gençler son derece iyi gelişecek ve onlarla ay boyunca mutlu olacaksın. Asıl amacınız olması gereken üreme çiftine geri dönersek, ilk yumurtanın atılmasından 10 gün sonra yumurtalarını çıkardınız. Bunu her yaptığınızda, dişinin iyileşmesi için en az 10 gün izin vermelisiniz, eğer onları daha erken çıkarırsanız, dişi tekrar kur yapmaya başlayacak ve ısrarından sonra onunla çiftleşmeye başlayacaktır.

Erkek gayet iyi olacak ama iç organları yumurtlama ve yumurtlama sürecinden tamamen kurtulamadığı için acı çekecek olan dişi olacaktır, bu nedenle, damızlık dişilerinizin bir yumurtlamaya sahip olmasını istiyorsanız, her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmalısınız. Uzun sağlıklı üreme ömrü olamsı için. Dikkatlerini dağıtmak ve onları yeniden üreme havasına sokmak için yapmanız gereken şey, sadece yuva kutusunun diğer uzak köşesindeki yuva kasesinin yerini değiştirmek ve bununla birlikte kasenin içindeki yuvalama malzemesini tamamen değiştirmek. yeni bir taze, daha da ileri giderek, daha yüksek bir seviyede görünmesi için altına bir şey koyabilirsiniz, ancak buna kolay erişim de dikkate alınmalıdır. Bu küçük değişiklikler çok işe yarayacak ve çok yakında yetiştiricilerin yuva kasesinin içinde çok rahat ve mutlu bir şekilde oturduklarını göreceksiniz. Bir sonraki yumurta seti, normal olarak, ilk çift yumurtayı çıkardıktan sonra 15-20 gün sonra bırakılacaktır. Bu yeni yumurta seti için iki çift koruyucu anne baba daha hazır ve endişeli olacak bunu unutmayın. Genç kuşlarınızın kalitesi istisnai düzeyde tutulmalıdır, çünkü şampiyon olmak istiyorsanız iyi olmak yeterli değildir.

Şahsen ben her zaman koruyucu aile tarafından yetiştirilen 20 genç kuşa sahip olmayı 80 çift yetiştirilenden daha çok tercih ederim, çünkü bu 20 kuşun ebeveynlerinden yeterince sıcaklık, kaliteli yiyecek ve büyük özen gördüğünü ve çok sağlıklı ve iyi gelişmiş olacağını biliyorum. Bu ikinci çift yumurta 10 günlük olur olmaz, onları çıkaracak ve koruyucu ebeveynlerin altına yerleştireceksiniz ve ilk yumurta seti ile yukarıda açıklanan prosedürü izlemelisiniz. Damızlık dişiler damızlık erkelerden ayrılacak ve her iki cinsiyette 1 ay iyileşme sağlanacaktır. Yapmanız gereken bir sonraki adım, çiftleri değiştirmektir, bu üreme tekniklerinde bir ZORUNLUDUR ve burada meraklıların çoğu bunu gerçekten yanlış yapıyor:

1) Yıllar boyunca aynı çiftleri tutmak veya

2) İlk yumurta setinden sonra çiftleri değiştirerek.

NEDEN sorusu bir kez daha ortaya çıkıyor. İlk durumda neden denemeyesiniz ki? ve hangi nedenle? Denemezseniz, eyleminiz haklı değildir, çünkü 1 dişiyle elde edilen 4 yavru kuşun, 2 numaralı dişiyle üretilen 4 yavru kuştan daha iyi olup olmadığını pratik olarak söyleyemezsiniz, çünkü onları hiç üretmediniz, bu yüzden sizde karşılaştıralacak kuş yok. Ya daha iyilerse? sormaya cüret ederdim. Ve ikinci durumda, bir yetiştirici olarak, çok iyi bilinen nedenlerden dolayı her zaman bir çiftten 4 genç kuş üretmenizi tavsiye edeceğim. Hepimiz iki kuşu bir araya getirerek bu durumda 4'te 4'ü üretmeyi umuyoruz, ancak bu nadiren olacak, 4'ten 2'sinin iyi olması daha olasıdır ve bu her turdan bir tanedir, yani sadece iki tane üretirseniz kuşlar ve içlerinden biri bir yırtıcı tarafından öldürülür, biri elinizde kalır ama yuvasındaki erkek veya kız kardeşinden daha iyi mi yoksa daha az mı, daha iyi olduğunu asla bilemezsiniz çünkü o öldü ve bu yüzden sizin için zor olup olmadığını söylemek zor olacak. Damızlıklar çok uyumluydu. Neden bir çiftten 4 yavru üretesiniz ki? Çünkü sonuçları daha kolay karşılaştırabilirsiniz, eğer damızlık erkek ve 1 numaralı dişiden 4 kuş ürettiyseniz, bunlardan 2'si size iyi sonuçlar verdi, diğer yandan damızlık erke ve 2 numaralı dişiden 3 tanesi size iyi sonuçlar veren 4 yavru kuş ürettiniz, o halde 2 numaralı çiftin daha iyi bir eşleşme olduğu açık değil mi? Şimdi, her çift için 2 yavru üretirseniz ve her bir çiftten 1 tane iyi yavru olacaksa, hangisi daha iyi? Cevap vermek zor değil mi? Yılda bir damızlıktan üretilmesini tavsiye edeceğim en genç kuş sayısı 10'dur çünkü onları yormak istemezsiniz, çok iyi bir erkek damızlığınız olduğunu varsayarak daha iyi anlamanız için burada bir örnek daha vereceğim.

Bu örnekte adını vereceğim erkek 1. horoz1, dişi 1= 4 yavru kuş 1 aylık ara

Erkek 1, dişi 2= 4 yavru kuş 1 aylık ara

Erkek 1, dişi 3= 2 yavru kuş geç yetiştirilmişler.

Burada size son yumurta setinde 5. turda mı yoksa 4. turda mı tamamen size kalmış bir şey önereceğim, damızlık erkeğinizin ve dişinin 18 gün kendi yumurtaları üzerinde oturmasını ve yetiştirmesine izin vereceksiniz ve daha da fazlası, kendi yavrularından birini yetiştirmelerine ve diğerini bir çift koruyucu ebeveynin altına koymalarına izin vereceksiniz. Bu yetiştirme çalışması damızlık çift için ne de olsa ebeveyn oldukları için önemlidir ve süt üretip bir kuş yetiştirmek sadece tüm benliklerine fayda sağlayacaktır, ayrıca bu yıl daha önce hiç yetiştirmedikleri için önceki turlardan yorulmazlar ve ayrıca 2. eşleşmeler arasında toplamda bir ay ara verilir. Damızlık çiftin yaşlı olması ve süt kalitelerinin salgılanmasının iyi olmaması durumunda, her ikisini de yerleştireceksiniz.

2 çift koruyucu ebeveynin altındaki bebekleri ve üreme çiftinin koruyucu ebeveynlerden genç bir kuş yetiştirmesine izin verin, bu çok önemli değil ve 3 haftalık yaşına geldiğinde kurtulabilirsiniz. Yetiştiriciler yavru kuşu yetiştirmeyi bitirdikten sonra, çiftleri yeniden oluşturmaya başlayabileceğiniz 26 Kasım'a kadar onları ayırmanız gerekecektir. Yetiştirilen yavru kuşların sonuçları, yavru kuşların yarış sezonu başladığında ortaya çıkacak ve umarım sonuçlarından memnun kalırsınız, açıkladığım gibi genç kuşların gerçek sonuçlarını görmek için bir yıl daha beklemeniz gerektiğini söyledikten sonra. Yarış güvercinlerinde bazı kuşlar diğerlerinden daha geç olgunlaşır, özellikle uzun mesafe kuşları.

DAMIZLIKLARI EŞLEŞTİRMEK VE NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİR :

Damızlıklar ve yarışçılar olarak sonuçları olacağı için yukarıda bahsettiğim bu özelliklerden birkaçı, damızlıklarımızda bulmamız gereken çok önemli bir faktör de onların CANLILIĞI.

Canlılığa sahip yarış güvercinlerinin çoğunluğu sakin, uyumlu bir yapıya sahiptir. Canlılık, yaşamı sürdürme, yaşlanma ve buna rağmen GENÇ KALMA gücü anlamına gelir. Diğer bir deyişle, fiziksel fonksiyonlar uzun süre aktif kalır. Zararlı dış etkenler, çevresel etkiler, bir yarış güvercininin karşılaştığı her şey, bu tür yarış güvercinleri üzerinde hiçbir olumsuz etkiye sahip değildir ve bu canlılık yavrularına aktarılır. Stok güvercinler için en iyi yaş genellikle tartışılır, birçok yetiştirici yaşlı kuşlardan üremeye karşıdır, ancak onları tekrar tekrar yetiştirerek kötüye kullanmadığınız sürece hem yaşlı hem de genç kuşların eşit derecede iyi yavrular üretebileceğini bilmek güzel. İyileşme, uygun yemek ve mükemmel bir kümes için zaman tanınmaz. Pek çok birinci sınıf meraklısının üreme kümesi, her iki cinsiyetten de harika kuşlar bulabiliriz büyük büyükanne ve büyükbabalar, on iki hatta daha yaşlı kuşlar.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç, iyi yarışan ancak çok sayıda eski güvercine sahip olmayan bir meraklının öğreneceği ve uygulayacağı birkaç şey olduğudur. Genel bir kural olarak, üreyen bir güvercin yaşı hiçbir şey değildir, ancak erkeklerin genellikle dişilerden daha uzun süre dayandığı kesin olarak söylenebilir, çünkü yaptığı şey sadece çiftleşme sürecinde yumurtaları döllemek. Dişiler, büyüyen embriyo için yiyecek olan yumurtanın içindeki yumurta sarısını ve albümini üretirken, iç organlarına etki veya değişiklik, daha sonra iç organları, içlerinde gelişen yumurtaların tüm periyodu boyunca sürekli olarak değişecek ve bu da en yüksek seviyeye ulaşacaktır. Onları teslim etme sürecinde dayanılmaz bir acı ve acılarının bir kanıtı olarak bazen çok yumurtlamış yumurtaların yüzeyinde kan izlerini görebiliriz. Şahsen iyi bir yarış güvercinini sağlıklı ve canlılık dolu, yaşı ne olursa olsun, zaman zaman eski dişilere iyi bilinen bir doğurganlık vitamini olan E vitamini veriyorum.

Yetiştirilen yavrular yakından izlenmelidir. Herhangi bir zayıflık belirtisi gösterirlerse, derhal müdahale etmeli ve bu dişiden daha fazla ürememelisiniz. Yaşlı bir damızlığın boğazında genellikle gri bir tortu görülür, bu da yetersiz anne sütünün kalitesiz olacağı anlamına gelir, bu kuş gençleri beslemek için çok yaşlıdır. Üreme hayatlarında onlardan çok fazla şey istemeyin, yılda 10 yavru kuş yeterli olacaktır. Birinci sınıf kuşlar, dikkatle tedavi edilmeyi hak ediyor. Çünkü onlara ne kadar iyi davranırsak bize o kadar uzun süre hizmet edecek ve her yıl sonuçlarından o kadar uzun süre keyif alacaklardır. Üreme çiftlerini hesaplarken bir diğer önemli faktör de BOYUTlarıdır. Bu faktör birçok meraklı tarafından sıklıkla göz ardı edilir ve bu nedenle sonuçları beklentilerini karşılamaz. Boyutlarına göre çok zıt iki kuşu eşleştirmek tamamen yanlıştır. Aşırı uçlardan her zaman kaçınılmalıdır, asla küçük bir kuşu büyük bir kuşla eşleştirmemelisiniz. Şimdi bu kuşlar, bu yetiştiriciler, büyük veya küçük oldukları için dengeli olduklarından %100 eminim, ancak onları eşleştirmek tam bir denge eksikliği olan genç kuşlara neden olacaktır.

İki kuş birlikte eşleştirildiklerinde, yuva içgüdülerinde olduğu gibi karakterlerini yavrularına aktaracaklar ve eşit ölçüde vücut yapılarının uyumunu gösterecekler ve burada, ebeveynlerinden birinden miras kalan büyük gövdeli genç bir kuşu küçük kanatlı olarak kolayca hayal edebilirsiniz. Diğer ebeveynden miras kalan sonuç, tam bir denge eksikliği olan genç bir kuştur. Kuyruğunun uzunluğu, ayaklarının büyüklüğü ve iskeletinin kendisi olacağı için, kusursuz bir dengeli kuşta büyük rol oynayan vücudunun diğer kısımlarından bahsetmek istemiyorum. Kural olarak, küçük bir kuştan orta büyüklükte bir kuş ve yukarıda belirtilen büyük bir kuş üretmeyi asla bekleyemeyiz, çünkü bir kusuru diğeriyle ortadan kaldıramayız. Her zaman küçükten küçüğe, ortadan ortaya, büyükten büyüğe eşleştirmeniz gerekir ve başka seçeneğiniz yoksa bu kalıptan atlayabileceğiniz en fazla şey küçük ile orta ve orta ile büyük, ancak hiçbir durumda küçükten büyüğe değildir.

Damızlıkları eşleştirirken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer şey de iskelet vücut yapısıdır ve burada armut gibi uzun bir görünüme sahip kuşlar olacağını ve diğer tarafta elma gibi yuvarlak şeklindeki kuşlar olacağını fark edeceksiniz. Bu iskelet yapısı tüm güvercin boyutlarında görünecektir: küçük, orta ve büyük ve çiftleri eşleştirirken bunları karıştırmamanız çok tavsiye edilir, iyi bir eşleşme çifti örneğin: küçük armut şekli ile küçük armut şekli, orta armut şekli ile orta armut şekli, büyük armut şekli ile büyük armut şekli, ancak her zaman büyük elma şeklindeki kuşlarla küçük armut şeklinden kaçınmaya çalışın, bu değerli zaman, emek, para kaybı vb. Boyutları ele aldığıma göre, çift eşleştirmede bir diğer önemli faktör, bu kuşların hangi mesafeden yarıştıklarına göre eşleştirmedir: kısa, orta, uzun, maraton. Burada her zaman kaçınmanız gereken şey bir maraton veya uzun mesafe kuşunu ve kısa mesafeli bir kuşla çiftleştirmek, yine zıt kutuplar veya taraflar vardır, eğer iyi bir kısa mesafe damızlık dişi olduğunu biliyorsanız, onu iyi bir kısa mesafeli erkek damızlık ile, eğer orta mesafeli bir erkeğiniz varsa, onu orta mesafeli bir dişiyle eşleştirin vb. ve bunu yaparken her zaman onların boyutlarını ve vücut iskelet yapısını göz önünde bulundurun. Şimdiye kadar uymanız gereken kurallar bunlar ve sizi temin ederim ki, sahip olacağınız yavrular sizi tamamen mutlu edecek. Aşağıda açıklayacağım sonraki üç faktör yine çok önemli olacak çünkü kuşlarınızdan bu üreme yöntemleri kümesinizin geleceğini kesinlikle belirleyecek.

AKRABALI YETİŞTİRME :

Akrabalı yetiştirme terimi, yakın üreme ve üreme olarak da bilinen birçok meraklı tarafından kullanılır. Akrabalı yetiştirme, kanla çok yakın akraba olan iki kuşun çiftleştirilmesi anlamına gelir:

Baba x Kız

Anne x Oğul

Büyükbaba x Torun

Büyükanne x Torun

Kardeş x Kız kardeş

Akrabalı yetiştirme yoluyla, aynı genlere, yuva içgüdüleri gibi niteliklere ve vücut formlarına ve şekillerine veya türlerine sahip torunlar elde etmeyi amaçlıyoruz. Akrabalı yetiştirmeden elde edilen tüm torunlar titiz testlerle seçilmelidir, çünkü bu kuşlar ebeveynlerinin iyi özelliklerini miras alacaktır, ancak aynı zamanda kendi içinde yetiştirilenler için kullanılan ilk üreme çiftinde bazı kötü özellikler varsa, torunlar da onları miras alacaktır.

Bu nedenle, meraklısı, akrabalı yetiştirmeden kaynaklanan ve kötü özelliklere sahip tüm güvercinleri ortadan kaldırmalıdır ve yarışlarda test edilen iyi özelliklere sahip olanlar, kümes de hattın ilerisinde kalacak ve kullanılacaktır. Dünyanın dört bir yanındaki pek çok meraklı, gelecekteki yarış ve damızlık kuşlarını üretmede ana teknikleri olarak akrabalı yetiştirmeyi kullanıyor, ancak kümesde yalnızca akrabalı yetiştirmenin kullanılmasının çatı katınızın geleceğini belirsiz hale getireceğini bilmek çok güzel, çünkü üretilen kuşların karakterleri değişmeyecek. Yarışta ve üremede ebeveynlerini aşarlar, aksine düşüşe geçerler. Bunu önlemek için zaman zaman sizinkiyle aynı kalitede ve hatta sizinkinden daha iyi olan ve aynı zamanda kuşlarınıza uygun iskelet vücut tipindeki kuşlar getirilerek melezleme yapılmalıdır. Yıllarca melezleme tekniğini kullanmadan akrabalı yetiştirmeyi kullanarak sadece kendi hayvanından kuş ürettiğini iddia eden kişi, bu iki tekniğin tek başına değil, sadece ahenk üzerinde çalıştığı yıllar içinde kanıtlandığından, bence inanılması güçtür. Bazı meraklıların onları akrabalı yetiştirme olarak gördüğü diğer eşleşmeler,

Amca x Yeğen

Teyze x Yeğen

Kuzen x Kuzen.

Benim görüşüme göre bunlar daha çok hat ıslahı gibidir ve bana göre akrabalı yetiştirmenin anlamı, soyağacında ilk ebeveynlerden birinin dördüncü nesile kadar mevcut olduğu torunlar üretmektir.

Büyük-büyükbaba x Büyük-torun veya

Büyük-büyükanne x Torun

Sonuç olarak, akrabalı yetiştirme çok iyi bir tekniktir, ancak kalitesiz kuşlar elenmeli ve sadece ırklarda istisnai sonuç veren kuşlar, olgunluğa ulaştıklarında çatı katınızda tutulmalı ve kümesinizde üremelerine izin verilmelidir.

MELEZLEME :

Melezleme, birbiriyle alakasız iki güvercinin çiftleşmesi anlamına gelir. Basit ve nokta. Bu iki güvercin hiçbir şekilde kan bağı yoktur, aslında birbirlerine tamamen yabancıdırlar. Melezlemeyi ilk uyguladığınızda, yavruların birbirine benzememe ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu kuşların, kümesinizde yerlerini almadan önce, olgunluğa ulaştıktan sonra ırklar ve vücut tipi değerlendirmeleriyle test edilmesi gerektiğini fark edeceksiniz. Yukarıda bahsedildiği gibi, bu teknikler akrabalı yetiştirme ile birlikte çalışmalı ve sadece istisnai kuşlarla kullanılmalıdır. Bu tekniğin ana özelliği çatı katınıza canlılık getirmek olduğundan, tartışılmaz sonuçlar hiç şüphesiz orada olacaktır.

KAZANAN FORMÜL :

Aşağıda size iki tekniğin birlikte çalıştığı ve şampiyonlar ürettiği formülü vereceğim. YETİŞTİRME - SEÇ - ANALİZ - SEÇ - ÇAPRAZ - SEÇ - ANALİZ - SEÇ

Bu, izleyebileceğiniz en iyi tekniklerden biridir ve mükemmel sonuçları garanti ederim. Bu küçük şemada, zaten açıklanmış olan üreme, akrabalı yetiştirme ve melezleme terimlerini fark edeceksiniz, ancak aynı zamanda SEÇ kelimesi 4 kez görünüyor ve bu açıkçası çok iyi bir nedenden dolayı.

Seç kelimesi, keşların olgunluğa eriştiğinde seçilmesi anlamına gelir, bu kuşlar yarışmış ve iyi sonuçlar almış olmalıdır, ancak aynı zamanda vücut konformasyonlarının seçimi ve gerçekten seçici bazı meraklılar için rengi bile önemlidir. Yarış güvercinleri sporunun dünya çapında yaygınlaşması ve her türlü bölgede, bazıları düz zeminlerde, bazıları kanallar üzerinden, bazıları da dağlık bölgelerde yarıştığı için renk denilince bunu yaptım. Dünyanın dağlık bölgelerinde yarışan bu meraklılar, güvercinlerinin rengini de seçmeyi severler ve bunun iyi bir nedeni vardır - yırtıcılar. Şahinler ve atmacalar çoğunlukla yakalaması kolay zayıf kuşlara saldırır, ancak durum böyle olmadığında beyaz, boz, alacalara, temelde beyaz rengi olan veya bu renk olarak tüylerinde beyaz renk izi olan güvercinlere saldırmayı tercih ederler. Uçuştayken yırtıcıların dikkatini çekmek ve bu nedenle bu meraklılar daha çok mavi, çakmaklı, siyah, kırmızı, koyu çakmaklı tüylerinde beyaz renk olmayan güvercinleri tercih ederler.

Tüylerinde beyaz renk bulunan güvercinler çöpe atılmaz, yok edilmez, satılır, hediye edilir veya istenilen renk ve kalitede başkaları ile değiştirilir. Zamanı, parası, tutkusu ve elbette BİLGİ'si olduğunu varsayarak bu güzel sporu üstlenen herkesin hedefi, mükemmel bir meraklı yetiştirici olmak olmalıdır. Bu faktörlerden yararlanamayan insanlar kesinlikle suçlanamazlar. Çünkü hepimizin farklı koşulları var ve onlara sadece en iyisini diliyorum.